iMBobo

belog tarzan gilak

Thursday, February 7, 2013

Kecil-kecil dah pandai jadi PEMBULI

Bila dah tak selalu update blog, mulalah rasa pelik je tiap kali nak menaip entry kan? yup. aku tau tu. itulah yang aku rasa buat masa ni. hehe

OKey. nak tanya sikit ni. korang pernah kena buli tak masa kecik-kecik dulu mahupun zaman dah besar panjang ni? kalau sesape yang pernah tu, aku memang kesian dengan nasib korang. kalau ada yang tak pernah tu, baguslah. at least korang takdelah tekanan mental ke kan.
Jujur aku mengaku yang dulu masa kecik aku pernah jadi mangsa buli. seriously tertekan bila kena buli ni. rasa tak selamat pun ada jugak. haha itu masa aku kecik dulu wey. sekarang ni maii la nak buli. wa sudah jadi taiko maa.. hahaha ceit!

Teringat masa darjah 1 dulu, ada segerombolan kwn2 aku yang kerap membuli aku. nama budak yg paling ingat ialah Elena Natra. aku lak jenis suka bawak duit belanja dan bekal. so hari2 mama aku akan bekalkan aku dengan makanan sedap2 belaka mcm ayamas drumstick dan hotdog. then, si Elena and the geng ni dok ugut nak bekal aku dan duit belanja aku. dulu aku pun bodoh. pi bagi mcm tu je.. lama jugak la aku kena buli.

mama aku oun heran kenapa tiap kali aku balik sekolah, duit belanja dan bekal habis tapi aku makan kt rumah mcm tak pernah mkn. haha buruk mentedarah sungguh. bila mama aku dok paksa barulah aku ckp yg Elena amik bekal dan duit belanja aku. mama aku pun start la menyinga bila orang buli anak dia. tu yg mama aku pergi sekolah mengadukan hal tu kat cikgu. 

haha kelakar je bila teringat benda tu. bodoh sungguh aku dahulu kala eh. tapi sekarang perkara yang sama terjadi kat adik aku yang last, Dianne Eryna.
Semalam baby(dianne eryna) dok ngadu kat mama aku yg ada kwn dia ugut mintak duit. baby cakap budak tu start ugut masa kat sekolah agama. mulanya dia ckp baby ada hutang dia tahun lepas RM 2. then bila lepas waktu rehat, dia nampak baby berbelanja. dia mintak lak RM2.50. aihh.. tetiba je naik 50 sen lak lepas rehat. tapi baby eryna bijak. dia taknak kasi sebab dia tak pernah pinjam duit orang.

So mama aku suruh la akak dengan aku pergi sekolah. jumpa budak tu semalam. yang si baby ni lak pergi lak bagitau budak tu yg kitaorang nk jumpa. Masa time balik sekolah tu budak tu siap menyorok suruh kwn2 dia ckp dia takde. takut kot.

Pagi tadi, baby cakap dia ugut lg. so baby ckp la kalau budak tu nak duit kena mintak kat kakak dia, bukan dia. haha tu ayat yg akak aku ajar kat baby. yelah. kalau betul baby eryna tu ada berhutang tahun lepas, kenapa baru sekarang baru mintak kan? 

Tengah hari tadi aku pergi hantar baby sekolah. sampai masuk class sbb dia takut kena buli lagi. tetiba baby tunjuk la kat aku budak tu. budak tu terus lintang-pukang lari mcm org salah. alahai adik non oi.. takut noo.

entah la. rasanya kalau budak tu dok ugut lg, mmg aku kena jumpa cikgu sekolah. yelah, budak sekolah rendah sekarang ni banyak yg dah perangai serupa penyagak. ada yg berani bergaduh, membuli dan mengugut bunuh.
ape nak jadi dengan budak-budak sekarang ni la.. maybe disebabkan terlampau terpengaruh dgn filem2 yg ada contoh tak elok kot. 

Nota Mintak Pelempang: mungkin si pembuli-pembuli ni kurang kasih sayang mahupun kurang makan pelempang kot.

Kalau sudi silalah komen dan click Google +

24 sayang cik singe:

Razil Tahir said...

takper lagi kena buli coz saya kuat. hahahah bajet.
tapi kalau bebudak yang suka buli nie, takleh pandang remeh. dibuatnya satu hari terrrdush sampai patah riuk ker, terburai ker.. Satu kes lagi.

Elok bebudak nie hantar masuk kelas silat.

ika said...

kecik2 dah pndai buli orang dh? kesian gila adek awk...mengadu pd cikgu la supaya kes nie xberulang lagi...

najihahfara said...

budak2 sekarang ni gangster

sis92 said...

macam harem perangai budak2 sekarang. senakal2 gua dulu tak lah sampai nak bunuh orang. bahaya betul.

afzalsukasuki said...

pernah kena buli dulu..

senior bagi 20sen, dia suruh beli nasi lemak ayam + milo ais

silake!abis duit aku

MaMa Rey said...

tak pernah ken abuli..tapi anak pernah kena buli disekolah..duit dia kena ambil..lama jg baru anak sy bg tau

Bui Junaidi said...

X PERNAH KENA BULI DAN X PERNAH MEMBULI..KAK BUI BAIK ORGNYA..MUKA PUN MCM MINTAK KESIAN JER SBB TU ORG X SAMPAI HATI NAK BULI KOT..HAHAHA

TP ADA STUDENT DLM KELAS KAK BUI SUKA BULI PELAJAR LAIN..GERAM..GRRRR..

zulhilmi tempoyak said...

pergh.. dl aku ad la dibuli jugak... tp xde la smpai kena buli gini...

dl kena buli kim slm kat awek la.. basuh bju la..

sbb tu muka skrg aku pon mcm smseng.. muka calar2 dibuli.. heee

Karukord jagau said...

huh ganaz2 bdk2 zaman skrng....huhuhuu

Izara4eva™ said...

Kecik2 da jadi kaki buli eh. Ara xpnh plak kena buli masa sekolah. Kemain suh jmpa kakak kalau nk minta duit. Hehe

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

pengaruh tv.. tak sepatutnya berlaku perkara macam ni

biela bell said...

masalah buli nie mmg masalah besar..

Myra Jay said...

Harap tiada dah kes buli membuli ni pada masa akan datang, bukan pe, kesian kat mangsa buli..

Yumida Huda said...

kena buli x pnh..tp sllu kena sisihkn oleh kwn2..sian kan..haha

tag sis sini:

http://umikasum.blogspot.com/2013/02/segmen-saya-suka-makan.html

Hanie Dew said...

mungkin masalah berkaitan personaliti atau emosi. macam ko ckp tu kan, kurang kasih sayang atau terlebih lemak disua kan oleh family.masa kecik org tak berani buli aku sebb aku besar bagak. gemuk macam bola. bengis macam singa..hahaha..

so far adik aku yg bongsu asyik kene kacau oleh rakan sekelas dia.

Yumida Huda said...

klo free join sini..

tag awak:

http://umikasum.blogspot.com/2013/02/contest-blog-paling-gempak.html

http://umikasum.blogspot.com/2013/02/segmen-siapa-blogger-bertuah-by-anak.html

Ieyza Afieyna said...

report je kan seng..


ieyza pnah gak kena buli.. tai xla teruk sgt.. kena sakat2 je mcm tu.. huhu

Bobo said...

kes mcm ni nampak mcm kelkar sebab budak kcik kan.. tp kita perlu amik serious gak sbb takut sampai besar budak tu berani buat mcmtu.. kan?

AmyZana said...

Saya juga pernah dibuli. Saya juga pernah membuli. Tapi saya dan mangsa sudah berbaik. Tetapi kini saya dibuli semula. Dibuli secara psikologi. Kadang2 rasa macam orang sakit mental dah

Ain Dzaya said...

takut betul tengok budak2 zaman sekarang nie...

Aku Dan Komputer said...

Assalamualaikum, saya singgah sambil follow blog ni :)

boni kacak said...

sila update entri ye..hehehej

eVa said...

hermm.. benci bila ada bc tentang buli.. walaupun bukan anak sendiri geram rasa nak tumbok org tu haha.. tp kdg2 risau budak2 skrg buli then amik video nak tuju terer. gerammm!!

tenku butang said...

Follower ke : 1961
Hai.. Salam Kenal..
done follow.. jom follow blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Herbalife Form ( for serious buyers)

Name:
Email Address:
Handphone Number
Occupation
Where do you live ? Kuala Lumpur
Selangor
Melaka
Johor
Perak
Pahang
Have you register as a member of Herbalife ? Yes
No
Are you interested in any of below? Lose weight
Gain weight
Improve Health
Improve Energy
Improve Skin
Earn Extra Income
Extra information that can help me to guide you.

Get your own free form like this one.