iMBobo

belog tarzan gilak

Friday, April 29, 2011

tutorial: letak FACEBOOK like button dalam entry








aku memang gile blurr lah sekarang ni, mane taknye dengan dah nak exam lagi. tapi  dah ila request tuto. so aku buat je lah, alah bukan mati pun kalau tolong orang kan? so lets start babe :)


1. mula-mula korang pergilah  dashboard > design > edit HTML > expand widget templates.
tapi aku suggestkan korang Download Full Template dulu tau sbgai langkah berjaga-jaga. mane lah tau kan blog korang rosak ke after try tuto ni, so korang leh claim blog korang balik.


2. korang tekan ctrl+F untuk menyenangkan korang cari code-->
<data:post.body/>

3. lepas tu, korang copy ayat bawah ni dan paste bwh ayat  <data:post.body/>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>

dah siap pun. tapi korang jgn lah gelojoh. tekan preview dlu. kalau dah ok, korang save lah. byebye :)

Kalau sudi silalah komen dan click Google +

2 sayang cik singe:

shiela said...

wahaha. zura baik :)

faridah nazurah said...

@shiela

haha baik lah sangat oi. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Herbalife Form ( for serious buyers)

Name:
Email Address:
Handphone Number
Occupation
Where do you live ? Kuala Lumpur
Selangor
Melaka
Johor
Perak
Pahang
Have you register as a member of Herbalife ? Yes
No
Are you interested in any of below? Lose weight
Gain weight
Improve Health
Improve Energy
Improve Skin
Earn Extra Income
Extra information that can help me to guide you.

Get your own free form like this one.