iMBobo

belog tarzan gilak

Wednesday, February 29, 2012

TIPS : Jom check kualiti handphone original atau tidak

heee aku nak bajet-bajet aku keje kat kedai handphone jap.. errr actually aku saje je nak share dengan korang tips untuk check sama ada phone korang tu original atau tak. tapi aku rasa mungkin ada sesetengah orang yang dah tau pasal benda cara ni.

UNtuk tahu original atau tak handphone korang tu, korang just:
  • taip *#06#
  • lepas tu akan keluar IMEI (International Mobile Equipment Identity) 
  • perhatikan nombor IMEI phone korang yang berada di kedudukan yang ke- 7 dan 8

contoh: 358671017470473
haaa kedudukan nombor yang berada pada ke 7 dan 8 ialah 01 kan? so, korang akan tahu la kualiti phone korang.


code keaslian phone:
02 atau 20 : Dari China -> KUALITI RENDAH
08 atau 80 : Dari Germany -> KUALITI SEDERHANA
01 atau 10 : Dari Finland -> KUALITI TERBAIK
00 atau 03 atau 04 : Dari kilang asal -> KUALITI SUPER DUPER TERBAIK!
13 : Dari Azerbaijan -> KURANG BERKUALITI DAN MERBAHAYA

Alhamdulillah.. phone Samsung Galaxy aku ialah 04. so maknanya dari kilang asal la kan? haha kalau aku terbeli yang ciplak punya kompem aku pergi cari orang yang jual kat aku tu dan aku baling kat kepala dia. tu la sape suruh menipu kan. hee ada ke sesape yang dapat code made in CHINA atau AZERBAIJAN? hee harap bersabar la kalau camtu ye :P

hehe seumur hidup aku, pernah sekali je aku terbeli handphone yang cikai. dari China lak tu. puihhh gile cina tu.. tapi phone tu serious nampak gile sebijik macam phone yang ori.. haha tapi tak bertahan lama. tak sampai sebulan dah terajai.. perghhh menyirap gile siot! yelah, beli mahal2 tapi kualiti macam hampeh. hahaha padan muka aku 

Nota Mintak Pelempang : kalau nak cari handphone ni biarlah beli yang berkualiti. jangan la kita baru pakai sebulan dua terus rosak. tak berbaloi sungguh gitu~

Kalau sudi silalah komen dan click Google +

32 sayang cik singe:

Hanih Borhan said...

Dah check!
01... Dari Finland... Betoilah tu, Nokia...

nia marlissa said...

baru check, 01 nokia .. kualiti terbaikk :P

nia marlissa said...

baru check, 01 nokia .. kualiti terbaikk :P

Ezad Skytech said...

03...Nokia den super duper terbaik punya..hee~

echa takashimaya said...

done checking :)

Dak Fisha said...

nokia.. 03. hehe. super duper terbaek!

[sutera kasih] said...

wahh dr finlandla..pewittttt hehe

..cik gugu.. said...

super duper terbaek !

nuyui a.k.a miss YUI said...

pernh chck.nsb ok..hihih.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

nokia gua 04..hehe

Hafizin Jamil said...

yang aku confirm yang paling ori..haha

Rtp Farra Arisha said...

yeayyy! my acer hp was 03.

Spudin said...

da chech .. 00 .haha

EYFAalias said...

aku punya phone ori. bye. ahaha

aku HaniAsyira said...

dapat 04.. lalalala~~

ciksukaberangan said...

03 hehe... cantek~

cinta siswi said...

heeee.. ngek la tokey kdai fon tuh.. dia ckp kt siswi 04 dr finland.. kurg skit.. nie dr super duper trbaik pnye kilang nie..heee..

#tokey tuh jeles sbb siswi xbeli kt kdai dia..hahha

faridah nazurah said...

@cinta siswi

haha ni sy dpt info dari kawan. dia keje kat kedai handphone.

Azzah said...

dah check..01

era kecik said...

era --> 04

memang handphone tu super duper terbaik la. cuz, era selalu lempar tepon neh, dan tahan lasak. hee~ ni yang ngan tepon neh >_<

eVa said...

ehehehehehhe.. original punya! terbaikk!! hehe

ABU said...

wah info yg sngt bagus.. jap nak try..

ABU said...

yey 04 gak.. syukur haha..

izzati jerr said...

wahh dah try dh.. memey terbaek la info nih.. murai pon berilmu pe... :)

LAici KAng Ais said...

samsung galaxy tu.canggih.hee.sy punye brand chokia je awk. sy dah check dah 04(super duper terbaik).ohsem

p/s : pasar malam mmg pilihan saya:)

Diyana Norman said...

04... hehe kilang asal!

blogwalking dr bloglist hiwhiw

aRa ❤ aFiq™ said...

ara punya 02.. mang beli yg cina arituu.. hehe

sha my heart said...

nice sharing, dear =)

Bahrain said...

terbaikkk!!!

Mishter Izwän said...

da pernah cuba da dulu. mmg ori pun my hp ni. kihkihkih!~gelak jahat

NahriNet said...

salam..
berminat utk beli domain utk blog ni tak?

cth

www.nama domain yg dipilih.com


if berminat blh email ,sms or call saya ye

email : sales@nahrinet.com

hp : 019 979 7070

thanks

Azhafizah[フィザ] said...

alhamdulillah super duper terbaik quality ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Herbalife Form ( for serious buyers)

Name:
Email Address:
Handphone Number
Occupation
Where do you live ? Kuala Lumpur
Selangor
Melaka
Johor
Perak
Pahang
Have you register as a member of Herbalife ? Yes
No
Are you interested in any of below? Lose weight
Gain weight
Improve Health
Improve Energy
Improve Skin
Earn Extra Income
Extra information that can help me to guide you.

Get your own free form like this one.