iMBobo

belog tarzan gilak

Thursday, March 22, 2012

Tutorial :Ringankan Blog Dengan CSS Compressor

Otak aku still beku lagi ni. tapi disebabkan IZARA yang suruh aku share pasal cara ringankan blog dengan CSS COMPRESSOR so aku gagahkan jugak jari jemari pendek aku ni menaip :)


Korang suka ke blogwalking dekat blog yang berat gile babeng? mesti tak suka kan kan kan? hehe aku pun sebenarnya memang sangat2 malas nak tunggu lama-lama.. tapi disebabkan nak balas jejak, huu pergi aje la.. 


Berat blog ni memainkan peranan tau kalau nak tarik orang lain ke blog kita. so kalau boleh jangan la blog tu berat sampai 100 kb. lgpun blog yg berat ni kurang mesra SEO dan boleh membuatkan berukband orang lain habis limit dgn cepat

Perlu ke kita buang widget2 dalam blog kita semata-mata nak ringankan blog? hurrmm TAK PERLU! sebab korang boleh guna CSS COMPRESSOR! hee cara ni kak tia yang ajar dahulu kala. ingat lagi tak?

CARA RINGANKAN BLOG DENGAN CSS COMPRESSOR
Langkah 1 : Pergi ke Design atau Template dan klik Edit HTML. tapi sebelum ke langkah seterusnya, aku galakkan korang backup dulu template blog ( tekan Download Full Template )

Langkah 2 : tekan Ctrl+F dan cari code

Langkah 3 : Copy kesemua code selepas < b:skin > sehingga code ]]>< /b:skin >

Langkah 4 : Pergi ke website CSS Compress. Untuk Compression mode tu korang letak la Normal. tapi kalau korang rasa dah hebakk bab mengedit baik guna Super Compact.

Untuk Comment handling pulak korang setkan Don't strip any comments. Masukkan code yang korang dah copy tadi dan terus tekan Compress-it!

Langkah 5 : Copy code yang telah dicompress tadi dan paste kat tempat yang sama korang amik code tadi iaitu antara code dan code ]]>< /b:skin >

Langkah 6 : Preview dulu. kalau takde masalah terus SAVE.

heee faham ke idok ni? sorry la sebab aku tak dapat nak printscreen. laptop aku rosak. ni guna laptop lama. lembab semacam. tapi takpe. kalau tak faham korang tengok cara ringankan blog dengan CSS Compressor yang kak Tia buat ni. dia ada printscreen cara2 tu.

selesai sudah tutorial yang tak seberapa ni.. nanti kalau still tak faham boleh tanya aku. hehe jangan malu-malu meoww laks tau :P


Nota Mintak Pelempang : Aku rasa lain macam kalau buat tutorial tapi takde gambar cara-cara nak buat. haih!

Kalau sudi silalah komen dan click Google +

28 sayang cik singe:

APAN said...

walaupun xde gambo, aku masih boleh paham...lom penah terbaca tutorial pasal ni.paling biase, kalau nak ringan kena buang widget...mungkin akan digunakan lps ni.bookmark sudah.tq :)

Ezad Skytech said...

wahhh..bagus ni..den da tak tahu nak kasi ringan mcm mana lagi blog den tu...HAHA~!

aimaniman said...

akak x brani nak buat sbb akak x da ilmu...takut berubah sumer

EYFAalias said...

tlg buat utk aku. aku malas. hehehe

Kumbang Jingga said...

woooowwww best2..kalau blog aku nk blog aku seringan zarah hehe...nanti leh lah aku wat..anyway sy dh follow blog awk..best blog nie

aRa ❤ aFiq™ said...

hehe.. tenkiu lalink.. nanti ara try buat.. lau nak letak gmbr , gmbr ara pun bole.. hahaha :P

faridah nazurah said...

@aimaniman

hee jgn la ckp camtu kak.. boleh je akak cuba. just backup dulu template in case ada kerosakan code nnt

msredcheesecake said...

Kalau takde pic mmg susah nak paham bagi org buta it macam msred ni... Hhee... Tapi blg msred tak berat kot....

Manja said...

wah nk try buat la

jom join mini giveaway Manja.

HADIAH MENARIK. YUP BOLEH PILIH HADIAH IF MENANG. syarat yg simple. x rugi join.

x percaya? jom tengok

http://notamanjaku.blogspot.com/2012/03/mini-giveaway-by-manja-im-limited_20.html

Hanie Dew said...

keringanan blog memang penting untuk kita melakukan blogathon.

tutorial ni sgt berguna. thanks for sharing. si murai. hihihihihi

Azzah said...

nzk cuba..

cinta siswi said...

siswi jakun sikit bab ni..haha.. maseh dear.. :)

C`ayob.com said...

tapi kalau ada gambar lagi bagus! ini mesti guna brdband kan.....hehhe...kalau guna stxm kompom laju....

faridah nazurah said...

@C`ayob.com

Err sy tak guna broadband pun. Line laju je. Tp laptop lama ni lembab sebab ram dah penuh. So mmg patut la lembab kan? So bukan sbb broadband or strymx. Strymx pun kdg2 lembab mcm siput jugak. Haha

Ini Kisah Tia said...

Tia tag kamu :)

http://www.inikisahtia.com/2012/03/segmen-saya-suka-doodle.html

biela bell said...

eh..blog aku ringan..seringan tuannya..hahahaha...
kalau masuk blog aku berat..maknanya line korang yg problem..;p

NOOR FATIN said...

xtau la blog saya berat ke x. lama dah tak timbang. huhu

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

blog zuan sedikit berat klu load kat mobile.. rasanya bleh apply kod ni for mobile?

faridah nazurah said...

@Muhammad Saiazuan Norhalik

err actually bila kita dah compress element dlm blog, secara automatiknya blog akan jadi ringan tanpa kita buang widget yg penting mcm shoutbox dan lain2.. Klau utk mobile mode pulak rasanya xde masalah. Yg penting kita pilih template yg betul.

Bobo said...

terbaik wok tutor ni! harus dimanfaatkan :)

Liza Razak said...

bagus betul tutorial ni..boleh cuba selepas ni.hopefully blog akan jadi lebih ringan

CekbOlat-bOlat said...

sepuloh kali cuba ! tak boleh ! erorr !
ishhhh.. ishhhh ! ase nk cabut bulu kaki mak limahhh je ceni,,

faridah nazurah said...

@CekbOlat-bOlat

try and eror la sayang oi. klau 10 kali kau dah giveup macam mana la malaysia nak maju dik oi

Ini Kisah Tia said...

kehkehkehhh .. akak salu guna ni ..

nuyui a.k.a miss YUI said...

bru tau cara ni..tq2 gtau..

[sutera kasih] said...

nk try la nnti kalo ada masa..takut plak blog jd bengong haha..berat x blog sy? :P

semutsengal said...

ringan baru aku senang nak blogwalking,

L said...

huhu , belog L ringan, cuber la bukak.=)

meh tambah ilmu.=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/04/kalau-lah-kita-faham.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Herbalife Form ( for serious buyers)

Name:
Email Address:
Handphone Number
Occupation
Where do you live ? Kuala Lumpur
Selangor
Melaka
Johor
Perak
Pahang
Have you register as a member of Herbalife ? Yes
No
Are you interested in any of below? Lose weight
Gain weight
Improve Health
Improve Energy
Improve Skin
Earn Extra Income
Extra information that can help me to guide you.

Get your own free form like this one.