iMBobo

belog tarzan gilak

Thursday, August 25, 2011

Masalah kempis otak masa exam

Dalam beberapa hari lepas, aku terpaksa gak menghadap exam yg aku tak suka langsung. kenapa eh aku tak suka exam? bagi aku exam ni memenatkan otak aku. even exam setara je, otak aku serious rasa penat. yelah, nak kena baca buku lagi, perah otak, dan ingat apa yang cikgu terangkan. penatkan? ke sebenarnya aku yang pemalas? haha memang pun. 

so disebabkan setakat exam setara je, aku just kena jawab pilih 1 soalan je. tapi 1 soalan kena sampai 4helai.
Sejarah Islam: Paper ni aku memang tak berapa suka sebab aku tepu sikit bab Kerajaan Islam. tapi alhamdulillah aku berjaya jugak jawab soalan Perang Badar. padahal selama ni aku tak suka bab pertahanan. sebab bab ekonomi Islam lebih senang. tapi entah lah kan...

Pengajian Am: ni kena jawab soalan qualitatif dengan bahagian yang paling aku tak suka iaitu bahagia teks linear.  aku tak suka nak kena proses data mentah. heh tapi aku buat jugak weh,, sayang tu 15 markah.. kang melepas lak kan. 

Kesusateraan Melayu Tradisional: disebabkan aku tak tau nak huraikan corak pentadbiran dan pemerintahan yang ada dalam Sulalatus Salatin, so aku pilih je soalan Mantera. senang sikit. tapi bahagia last sekali yang pasal intipati tu ramai yang confius sebab benda tu takde dalam buku. tapi nasib baiklah aku teringat apa yang cikgu pernah terangkan sebelum ni. untung aku pay attention masa cikgu ajar dulu. hehe :p

Sejarah Asia: time ni aku langsung tak baca pape sebab aku dh start demam. tapi nasib baiklah ada pilihan soalan pasal Perang Candu. kalau tak memang sah aku hantar kertas kosong je. mulanya aku nak jawab pasal Perjanjian Nangking dengan Perjanjian Kanagawa, tapi aku takut aku tersilap fakta nanti. so aku telah diserang sawan masa menulis tau.bukan sawan babi, tapi sawan menulis. aku tulis je apa yang aku ingat pasal Perang Candu. 

Muet: no comment, ada yang susah, ada yang senang. 

Kesusasteraan Melayu Moden: ni lak lagi membebankan otak. nak kena ingat sejarah berkaitan sastera. tapi nasib baiklah soalan yang aku spot keluar.fuhh tema dan persoalan novel dan cerpen sebelum perang keluar siot. legaaaaa......

Bahasa Melayu: huhu sedih aku jawab soalan ni. time tu dahlah aku tengah demam, mengantok lak tu. keluar lak soalan Sintaksis, Morfologi dengan Fonologi... masak aku weh... letih aku memerah otak ingat balik apa yang aku belajar.

korang tak faham kan apa aku mengarut ni? haha aku pun tak faham aku tulis apa ni. otak dah jem ni. 

Kalau sudi silalah komen dan click Google +

10 sayang cik singe:

iMBobo said...

oh! ingtkn skema jawapan td hehehe.. belajar rajin2 jiran, anda boleh!! hehe

faridah nazurah said...

@iMBobo

haha ada skema jawapan dlm blog ni? macam kelakar je.

kotak bulat said...

peh... semua subjk yg leh wat kb tido je...

faridah nazurah said...

@kotak bulat

haha sbb tu ramai budak2 class tido je dlm class. semua subject mmg leh buat org tido je.

Jahidih Saili said...

sabar jrlah..biasalah tu..bukan selalu..bila dah berjaya nanti, mesti puas hati sgt2..:)

faridah nazurah said...

@Jahidih Saili

betul tu. thanks ingatkan ye :)

Ezad Skytech said...

kalau tak study mmg garu kepala la time exam..hee~

Si Pujangga said...

haha.. good luck semoga success!!

faridah nazurah said...

@Ezad Skytech

yup2.

faridah nazurah said...

@Si Pujangga

oyeah,, thanks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Herbalife Form ( for serious buyers)

Name:
Email Address:
Handphone Number
Occupation
Where do you live ? Kuala Lumpur
Selangor
Melaka
Johor
Perak
Pahang
Have you register as a member of Herbalife ? Yes
No
Are you interested in any of below? Lose weight
Gain weight
Improve Health
Improve Energy
Improve Skin
Earn Extra Income
Extra information that can help me to guide you.

Get your own free form like this one.