iMBobo

belog tarzan gilak

Thursday, October 13, 2011

Orang lain bukak bisnes, kau pun nak bukak bisnes

Semalam aku ada tolong kawan aku deal dengan satu online shop nih. so aku tolong je lah kan. deal punya deal, aku saje lah tanya pasal janji si peniaga online tu. dia pernah janji nak bagi aku diskaun kalau aku deal pape dengan dia. then, dia cakap dia akan bagi aku diskaun..

tapi masalahnya, barang yang diorder tu hanya akan sampai kat sini hujung bulan depan. heh macam pelik je kan. sebab dia ada cakap benda tu ready stock. lepas tu dia hanya bagi diskaun rm1 je weyh.. macam baik takyah bagi je. hahaha

so pagi tadi, kawan aku ni try lah runding dengan si peniaga ni untuk cepatkan penghantaran dan kawan aku sanggup tambah duit. yang si peniaga ni lak kemain cakap yang dia akan fikirkan pasal penghantaran tu. so kawan aku ingat masalah dia dah solve sebab kalau boleh dia nak guna barang-barang tu untuk event nanti.

masa petang tadi, sedang sibuk aku mengodak2 online shop,, tibe-tibe aku ternampak si peniaga tu update status kat FB dengan merunggut pasal kawan aku tu. konon kawan aku ni tak reti sabar. dan macam2 lagi la dia update. siap perli lagi konon kawan aku nak guna barang tu untuk raya haji dan dinner. cehhh kurang ajar.

bagi aku,, kalau korang nak ceburi bisnes cubalah bersikap professional sikit. lagipun kalau difikirkan guna otak yang waras, takkan la benda yang ready stock tu takleh nak hantar cepat? takkan sampai amik masa sampai sebulan? masalahnya si peniaga ni dah kenakan charge postage tau. 

aku bukan nak cakap apa, selama aku beli-beli barang melalui online ni, ni lah kali pertama aku jumpe peniaga yang paling kurang ajar dan hipokrit. cuba kau bayangkan, semalam aku baru je bank in untuk maxi dress aku, then akak tu cakap barang aku akan sampai esok. yang akak ni lagi duduk jauh tau, kedah lagi tu. tapi kenapa dia boleh hantar dalam masa yang singkat? padahal yang aku beli ni FREE POSTAGE. nasib baik akak ni tak sama perangai macam si peniaga tu. kalau tak.....

secara jujurnya lah, sejak aku ada buat review pasal online shopping kat blog aku, setiap hari mesti akan ada online shop yang akan add FB aku. kadang2 just borak-borak kosong je. takde pulak aku rasa peniaga-peniaga online yang lain bersikap KEKWAT macam si peniaga tu. 


aku berharap sangat, sebelum korang nak mulakan sesuatu bisnes, baik korang muhasabah diri. jangan bagi harga yang mencekik darah dan tak jujur. ingat, kalau korang tak jujur dalam perniagaan, takkan lama lah nampak gayanya.. ingatlah ALLAH MAHA ADIL, harini kau buat orang lain, esok lusa mesti kau kena balik.


Nota mintak pelempang: jangan bukak bisnes kalau kau takleh nak bertolak ansur dengan orang lain.



Kalau sudi silalah komen dan click Google +

21 sayang cik singe:

..cik gugu.. said...

lempang je~

budakijaupendek said...

kes nak hilang customer la tu...

SoLy SoLicious said...

haishh.... ape jenis org la mcm tuh

IEQAH said...

awak oh awak..awak share laaa kedai mana tu..ieqah pun suka beli online..leh la elakkn kedai mcmtu..ye kdg2 myampah jugak perangai gitue..nk buat bisnes pndai la jga hati..nk merungut pn tak pyh post kat fb.. pre order ye la lama..ready stock mmg dpt cepat..ni nk tmpang pelempang jugak ni.kita tak order la klu taknak cepat kn kn

faridah nazurah said...

@IEQAH

share shop mana? huui takleh. aib orang kena jaga. ni just nak share pengalaman jumpe manusia cmni je.

Mish eika :) said...

pe la . cm2 hal

[sutera kasih] said...

awk tau, bkn setakat perangai buruk camtu je sy pernah jmpa, yg tipu duit pun pernah..kesian my cousin..byk kali dh kena tipu huhu..ala, awk sebut pasal online shop ni, teringt sy jnji kt kwn td aduhhhh...baru teringt..

faridah nazurah said...

@[sutera kasih]

buat masa ni je yg bermasalah.. yang lain ok je. mmg ada yg lambat hantar, tapi dorang ckp elok2.

Ini Kisah Tia said...

erk? ada pulak macam tu? kasi siku sajaaa .. kalau siku tak dapat , kasi sembur sajaaa .. hahaa

sis92 said...

amboi emo sungguh ni
sabau ye :)

iMBobo said...

garangnye hehe.. tp yelah tak patut die buat status wlaupun mmg annoying ade customer mcmtu, tp siapa suruh lambat kan?jangan nak salahkan customer plak.. bak sini link die, nak pergi provok hehe

ieyza afieyna said...

ceh, ape punye bisnessman la mcm tu..
xprofessional lnsung..

sabar k.. kasi je penampar ..hekhek :P

yen(toka ziizokukuto) said...

huhu,,ntah apa lah yang org tu fikirkan,,sampai nak perli-perli,,,hahahahha

Bro ahmad said...

gigit je telingga orang tuhh..hahaa ganasnya tia nak siku2 orang huhuuu

ABU said...

emmm sbb tu tak suka sngt dgn on9 business tu..

[sutera kasih] said...

@faridah nazurah:
ohhh..sabar jak la ya huhu.

faridah nazurah said...

@[sutera kasih]

tengah bersabar lah ni.. malas nak gaduh2 dengan dia. tapi tahap kekurang ajar dia dah melampau

kotak bulat said...

kb tak pernah beli on9 lg..

[sutera kasih] said...

@faridah nazurah:
kalau dh melampau tu, mmg nk mkn pelempang tu huhu

faridah nazurah said...

@[sutera kasih]

haha tau tak pe.. sedih je bila berurusan dengan manusia mcm ni

Wanz Mejuez said...

haishhh.. peniaga macam tu rasa nak kasi pelempang sulung jaa... mungkin sebab terlampau taksub duit dia jadi tu.. tamak gila.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Herbalife Form ( for serious buyers)

Name:
Email Address:
Handphone Number
Occupation
Where do you live ? Kuala Lumpur
Selangor
Melaka
Johor
Perak
Pahang
Have you register as a member of Herbalife ? Yes
No
Are you interested in any of below? Lose weight
Gain weight
Improve Health
Improve Energy
Improve Skin
Earn Extra Income
Extra information that can help me to guide you.

Get your own free form like this one.