iMBobo

belog tarzan gilak

Friday, November 25, 2011

TIPS UNTUK PEPERIKSAAN : Jangan terlampau bergantung pada soalan ramalan

PERHATIAN KEPADA YANG AMBIL EXAM

hehe bosan gila sekarang ni. buat masa ni aku asyik mengusung buku je. hahaha terasa ulat buku jap # buat muka nerd . 

Kenapa cikgu selalu pesan jangan spot soalan exam? haaa jawapannya, bila kita dah spot sesuatu topic tu mesti kita focus kat satu topic je kan? 

urmm STPM tahun ni banyak yang tak menepati ramalan-ramalan soalan yang ditarget. hehehe aku ni memang agak bebal, tapi takde la aku nak percaya soalan ramalan tu bulat-bulat. 

tapi yang paling terkilannya soalan Sejarah 1 ( tamadun dunia dan tamadun islam ), soalannya semuanya diluar jangkaan! perggghhh tapi nasib baiklah aku baca je semua topic yang tak di spot.

okey, tahun ni banyak sekolah yang target soalan STPM Tamadun Dunia akan keluar tokoh-tokoh pemikir perang dunia. dorang ramalkan akan keluar tentang tokoh Kaultilya dan mungkin akan dibandingkan dengan tokoh dari China iaitu Sun Tzu. 

haha apedaaa sekali rupanya bagi tema Pertahanan dan Ketenteraan keluar pasal Organisasi Ketenteraan di tamadun Mesopotamia. pergghhh kalau yang tak baca tu kompem mengagau kan? tapi sebenarnya, kesemua konsep ketenteraan di semua negara dan tamadun sama je, cuma bezanya ialah tokoh pemikir perang,strategi peperangan dan  kitab(buku) yang digunakan.

haha dan tak lupa gak, kat Tamadun Islam. kebanyakan sekolah bajet2 keluar soalan Masyarakat Arab Jahiliyah la, ketokohan Nabi Muhammad SAW dan sebagainya. tapi nampaknya apa yang dorang ramal, tak semua yang keluar. 

so secara kesimpulannya, korang tak payah la nak percaya 100% dengan ramalan soalan ye. sebab tu hanyalah ramalan semata-mata. hehehe

errr kalaulah keluar soalan pasal Arab Jahiliyah, tokoh pemikir perang, strategi peperangan dan ketokohan Nabi Muhammad SAW kompem aku dapat balun habis-habisan. hehehe tapi takpelah lengkap jugak set jawapan aku tu tau! dan aku takde tertumpu kat soalan spot je # fuhhh nasib baik :P

Nota Mintak Pelempang : kenapa soalan Sejarah STPM tak bocor macam paper SPM ehh :)

p/s: mood time exam =,=?



Kalau sudi silalah komen dan click Google +

16 sayang cik singe:

Bro Ahmad said...

Semoga berjaya adik2 ku hmm takpe jawab dengan tekun semoga sukses sokmo..p

NZ Diaz said...

baca tajuk terus teringat Sejarah SPM 2010. semua keluar dewan merungut. hahaha
kira 10% je kena. yang lain memang tak pernah diberi tumpuan hahaha

faridah nazurah said...

@Bro Ahmad

heee thanks bro :P

faridah nazurah said...

@NZ Diaz

SPM tu kira ok lagi boleh main taram je. lagipun sejarah utk spm ada subjektif. kalau STPM, takde..hehehe so mmg kena baca je sume :P

Ezad Skytech said...

hee...kalau percaya sangat soalan2 spot ni bahaya jugak..kalau tak keluar nanti mula la nak salahkan cikgu...haha..

haa..da tu...sape suruh tak study habis...heee~

ieyza afieyna said...

betul... tula xsemua yg dispot tu semua keluarkan..

pape un..gudluck ye.. wat yg terbaik.. :)

era kecik said...

gud luck ye cik murai.. ^^

L said...

da abez exam.. hehhe.. gudluck k..=)

jom baca juup..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/pandai-sangat-dah-kan.html

faridah nazurah said...

@Ezad Skytech

tu alasan untuk orang pemalas je bro..

faridah nazurah said...

@ieyza afieyna

soalan spot tu hanyalah ramalan kan kan kan?

faridah nazurah said...

@era kecik

thanks eera :P

faridah nazurah said...

@L

habis exam? hohoho takde maknanya.. next month baru habis

iMBobo said...

tp klau last minit boleh je percaya cuma jgn la pada awal study ramalan je haha

faridah nazurah said...

@iMBobo

errr betul gak tu. boleh jadi guideline

EYFAalias said...

semoga berjaya. kalau kau xdapaty jawapan msg aku. nnt aku bagi jawapan. ahahaha

gHadiskeCik said...

ahahaha tulah..aQ ni pown rajin gak tengok soalan ramalan..xda gak yg kuar..hampeh hahaha so pengajarannya disini baca jak bku teks n wat latihan..xyah bgantung ngn ramalan2 gtu..hoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Herbalife Form ( for serious buyers)

Name:
Email Address:
Handphone Number
Occupation
Where do you live ? Kuala Lumpur
Selangor
Melaka
Johor
Perak
Pahang
Have you register as a member of Herbalife ? Yes
No
Are you interested in any of below? Lose weight
Gain weight
Improve Health
Improve Energy
Improve Skin
Earn Extra Income
Extra information that can help me to guide you.

Get your own free form like this one.