iMBobo

belog tarzan gilak

Monday, April 23, 2012

Tutorial : 2 Cara letak iklan Nuffnang Large Rectangle dalam post entry

Ada jugak blogger yang mengeluh kononnya kod baru untuk iklan nuffnang large rectangle asyik eror je bila diletakkan di blog. yeke? korang ada masalah tak?

korang tau tak sebenarnya ada 2 cara untuk letakkan iklan nuffnang large rectangle di dalam post? tak tau? ishh.. ishh.. kesian. mehh sini aku tunjuk okey :)

CARA PERTAMA: Letak di EDIT HTML

1. Dashboard >Template> Edit HTML >tick Expand Widget Templates

2. Tekan Ctrl+F dan cari data:post.body

3. Copy dan pastekan kod iklan nuffnang di bawah "data:post.body"


4. Preview. kalau ada eror, korang kena baca description tu betul2. kat situ ada tertera kesalahan korang. dan kalau takde masalah, korang boleh terus save!

CARA KEDUA: Post Template

1. Dashboard > Settings > Post and comments 


2. Pastekan kod iklan yang dah di copy dekat Post Template.

3. Save setting.

okey kalau korang gunakan cara kedua ni, tiap kali korang nak post entry pastikan kod iklan nuffnang tu ada betul2 kat bawah

kalau tidak dimanage betul-betul, akan jadi macam ni;

haa nampak kan? kalau tak manage betul2 kod tu iklan nuff tu akan muncul sesuka hati je dalam content entry kita. nanti dia menyelit je tengah2 entry. so baik manage elok-elok.

Selamat mencuba ye. try and eror. kalau still ada masalah mehh sini habaq kat aku. 

Nota Mintak Pelempang : masa haritu aku letak kod baru tu memang asyik ada eror je. tapi disebabkan tahap kesabaran yang sangat tinggi (konon), akhirnya jadi jugak tu wey!

Kalau sudi silalah komen dan click Google +

19 sayang cik singe:

Ezad Skytech said...

hee..dulu den pun ada masalah nak letak kod ni dlm template..entah mana2 dia keluar...nasib baik skrg da ok..hee~

zulhilmi tempoyak said...

awak... awak... tlg buatkn.. heee

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Thanks for sharing...

[sutera kasih] said...

ok saja hehe tp mcm bgs jgk kalo suka suki je iklan tu kuar kt tgh2 entry kan, :P

Hanie Dew said...

Jue dah buat dia tak kata ape tu maknanya takde error letew. hewhewhew..

Ini Kisah Tia said...

paling penting , PREVIEW dulu bagi memastikan takde kesilapan yang membuatkan kecacatan pada template .. nangis nanti woo! and lagi satu , kalau tak dapat2 jugak . teruskan mencuba. omputeh kata try and error ye :)

Yumida said...

tutorial bgs ni....jom sm2 try..kasi upgrade income kita...hihi

ain dzaya said...

da pandai da buat tuto..
bagus2!

"Moga moga tak jumpa douchebag.".

Bobo said...

malas lah nk tukar haha..

yg hang tanya tu just buat blog post :)

Puan Kutu said...

tak berapa amik pusing sgt pasal kedudukan iklan tu.adui.hehe

..cik gugu.. said...

aku ta letak kot . haha

uncle said...

terima kasih...uncle sebenarnya dah lupa cara cmner nak letak kod iklan...bila tengok disini..baru teringat...mudah sekali pemahamnan yg ditunjukkan.

Magic Chic said...

Hi,Saya buat tuto ni mmg menjadi..hepi sgt sbb b4 this dh try byk kali x jadi..thanks a lot ye sharing this helpful tuto...hehe

me_ fara said...

thanks for the tutorial
dah berjaya buat

Ieta Mat Sa'ad said...

jadi tapi dia duduk bawah linkwithin le tak duduk betul2 bawah entri. tak tau nape ek?

Ieta Mat Saad said...

yiiiha... menjadi la... cara yg pertama... yeay... (punyala mengedit blog sampai coding banyak hilang) ni lega sikit2 dh ada balik semula. Terima kasih ya tuto ni terbaik

feelwithart said...

Maceh kongsi.baru tau camne nak buat..heeee

Love Razila said...

Tak jadilah...dia masih stay kat bawah sana nu... =(

Love Razila said...

Tak jadilah...dia masih stay kat bawah sana nu... =(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Herbalife Form ( for serious buyers)

Name:
Email Address:
Handphone Number
Occupation
Where do you live ? Kuala Lumpur
Selangor
Melaka
Johor
Perak
Pahang
Have you register as a member of Herbalife ? Yes
No
Are you interested in any of below? Lose weight
Gain weight
Improve Health
Improve Energy
Improve Skin
Earn Extra Income
Extra information that can help me to guide you.

Get your own free form like this one.