iMBobo

belog tarzan gilak

Tuesday, May 29, 2012

Apakah itu " Mengelinjang " ?

Apa maksud mengelinjang? err apakah? haha actually mesti ada gak yang dok heran kan dengan perkataan mengelinjang yang aku ada guna dalam entry Mickey Mouse@Mid Valley dan entry2 yang lain..

ni haa pakcik Boni JLL3 dengan slambernya menanya;


haha sebenarnya aku pun tak berapa pasti dengan maksud ayat tu. tapi kan, itulah ayat yang selalu mama dengan nenek aku gunakan untuk menunjukkan yang kita nak pergi jalan-jalan. err ke tu memang maksudnya? entah!

senang cakap, mengelinjang ni lebih kurang ayat yang korang dok guna:
1. Berjimba-jimba
2. Melanguk
3. Jalan-jalan cari pasal


hehe ada lagi kot perkataan yang sama je maksudnya. tapi otak tengah blurr untuk memerah.. korang fikir ikut logik je la okey?

entah. aku pun tak tau mana la mama dengan nenek aku dapat perkataan tu. nak katakan " Mengelinjang " tu bahasa orang melaka,sebab nenek aku orang Melaka. tapi ada gak orang Melaka tak faham perkataan tu. so aku yang bukan pure orang Melaka ni tak tau macam mana nak terangkan. ahaha memang pelerr sungguh!

aku memang selalu guna bahasa agak sukar orang dengar, kadang2 ada gak yang ingat sesetengah perkataan yang aku guna tu bahasa kesat. tapi idok la wey.. aku kalau nak memaki hamun xde maknanya nak berlapik2 bagai. haha lagipun kan, itew niew perempuawan mewlayuw terakhirww taww! -ayat rempit

Jangan lokek sangat nak KLIK SINI
Nota Mintak Pelempang : kadang2 tu perkataan tu spontan je keluar dari mulut aku. ala biasalah tu kalau tershasul kan kan kan :P

Kalau sudi silalah komen dan click Google +

17 sayang cik singe:

biela bell said...

okay fine..aku baru tahu..kah3x

eintan nurfuzie said...

mengelenjang ni stahu cik en..jalan2 g mengatal..ehheh...tu la yg cik en tau
Pencarian cik en dan blog-bloglist geng cik en

StuntWomanWho :) said...

Hahaha . orang melaka panggil mengelinjang . tapi tempat eika kat perak ni sebut mengelinjor . means menggeletek . ( gedik ) :D

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

mengelinjang.. maksud tergedik2 kut.. hehe

Boni JLL3 said...

pak cik yer??hahaha

msredcheesecake said...

tak pernah dengar rasanya....

ch000tz axoera ヅ said...

mengelinjang tu bukan ke mengedik/mengatal......??


p/s: semua pic kat my blog esp yang ada trademark/signature semua snap sendiri :D

aRa ❤ aFiq™ said...

melaka pun ada slang sdri ye.. baru taw :D

Jue said...

aku sdg mengelinjang di blog ko! hahaha

aku dah pk pe benda la mskd nye kan haha

AmyZana said...

mengelinjang? melanguk ? first time dgr xD

nuyui a.k.a miss YUI said...

uish..bru tau ni..hihi.

Hanie Dew said...

bahaya kalau org tersalah faham...hahaha..

tershahsul katanya..

EYFAalias said...

tak pernah dengar pungg =..=

sis92 said...

orait dah tahu dh
lepas ni nak gunalah

:D

tia sayangdia said...

hehe .. baru tauuuu .. bataks nye sis :D

nurul-rasya said...

bergelinjang bergelinjang terlanjang

eh?

har3

ain dzaya said...

bergelinjang..macam menggedix jerk..hahahaha


ain jamin barang ni mampu buat orang ketagih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Herbalife Form ( for serious buyers)

Name:
Email Address:
Handphone Number
Occupation
Where do you live ? Kuala Lumpur
Selangor
Melaka
Johor
Perak
Pahang
Have you register as a member of Herbalife ? Yes
No
Are you interested in any of below? Lose weight
Gain weight
Improve Health
Improve Energy
Improve Skin
Earn Extra Income
Extra information that can help me to guide you.

Get your own free form like this one.