iMBobo

belog tarzan gilak

Thursday, December 27, 2012

Agen Umobile Penipu!

Yehaaaaa sekarang dah start study week.. so dengan perasan bercampur baur antara gembira dan ketaq(bahasa utagha) nya aku bersenang-lenang melepak dirumah yang bak syurga dunia tu. hahaha ayat kamus!

Okey.. okey.. mcm dah nak mula mengarut je. dah! be serious. ni aku nak ceritakan something yang membuatkan hati aku panas membara. huh!

Aku ingat lagi masa kejadian JUMAAT, 28/9/2012 dimana pada hari itu aku start ditipu oleh perempuan lidah bercabang yang bernama "Anne". Masa tu aku baru je sampai Pekeliling sebab nak balik ke Kajang. al-maklumlah terlebih eksaited masa tu. bila aku nak ke LRT Titiwangsa je ada sorang salesgirl Umobile tegur aku. lebih kurang cenghini la. maybe ayat xsama, tp situasi dan intipatinya tetap asli!

ANNE: Dik, ni ada sim card free.
aku: Free? betul ni? okey.
ANNE: Ye dik, ni sim prepaid. adik guna just topup je. kalau data dah habis, topup je kat kedai mana2.
aku: oh akak sy pun ada guna mcm tu.
ANNE: adik sign sini, sini, sini, dan sini. nak photostate ic boleh?

haha begitu la ceritanya. tu baru permulaan, belum lagi klimaks atau akhirannya. haha mula-mula aku tak perasan aku kena tipu, sampai la 1 hari, mama aku call;
"Angah ada amik Umobile yg bill ke? ni dah sampai surat."
huh! surat? bill? aku agak terpingga-pingga masa tu. yelah setahu aku sim Umobile aku ni prepaid, bukan postpaid. So start dari hari tu tiap2 hari aku try call Umobile, untuk tnya psl tu.. tapi hampeh. kau hengat orang Umobile tu reti ke nak angat telepon? huh idok le oi...
Rm129.30 aku nak kena bayar? ohh okey. dengan duit tu aku dapat beli sepasang kasut dengan 1 tshirt! tapi nak taknak kena jugak. kang nama aku di blacklist pulak. So aku dengan icut pun pergilah ke Times Square pagi td. Service kat sana agak lembab. aku menunggu sejam lebih tiba-tiba amoi Umobile tu tanya aku;

Amoi: You mau buat ape miss?
Aku: terminate i punya account.
Amoi: oh, you isi ini form then you jumpa i dekat kaunter tu ye.

Aku pun terus isi form tu dengan pantas dan tekunnya. haha padahal sikit je pun :P

Amoi: You nak bayar ini semua?
Aku: ye. tapi kan sy nak kasi tau, sy xpernah guna sim ni, tp tibe2 ada bill dtg. masa sy dpt sim ni org tu ckp ni sim...
Amoi: Prepaid kan? maybe dia mau sales, itu psl dia tipu you.. I nasihatkan you pergi buat police report, ckp you xpernah guna. then nnt you dtg sini bg report tu. nnt kita aku investigate dan awk xperlu bayar.

bila dah dengar amoi tu ckp mcm tu, terus aku bersyukur sbb duit aku xterbazir dengan benda yg tak pernah aku gunakan! huh! nsb baik aku ada simpan lg resit yg si Anne lidah bercabang tu kasi. siap ada no telepon dia lg..hambekk kau lepas ni!!
Nota Mintak Pelempang : jaga-jaga kau Anne! esok aku nak buat laporan polis. jgn lupa, dekat resit aku tu ada tulis nombor telepon kau. tunggu ye cik Anne! jgn sbb nak dpt sales, kau menipu orang lain! 

Kalau sudi silalah komen dan click Google +

18 sayang cik singe:

muhammad naim Abdullah said...

Dunia makin celaru. kalo boleh tangkap gambar penipu itu sekali boleh jadi bahan bukti..

Mira Adzlia said...

aduyai...mmg penipu btol...bahaya jugak cmtu

boni kacak said...

ish..kalau awak bayar tu, memang awak silap..apa2 pun, kalau kena tipu macam ni , terus buat report police.. jangan sesekali bayar apa yang bukan kita punya..

najihahfara said...

oh! sy pun terkena. kat lrt titiwangsa tu la. pompuan tu india rasenye. dem. sy x cabut pun lg sim kad tu tapi dah dpt bill sampai almost rm300! mengamuk2 mak ayah. sy terus pegi center dy kata nk terminate. apek tu ckp kalau nk terminate kene byr semua. rabak poket byr bil mahal nak gila tu. x boleh nk pikir ape x tau nk buat report bayar aje bill haram tu. aduhai. nak je saman.

@wek music said...

ha'ah memang pun , hampir jugak terkena ! but nasib baik kita underage ! =) fiuhhh~

Hanif Idrus said...

Kesihannya...tambah kerja kena buat repot polis...
Datang sini nak mengucapkan Selamat Tahun baru 2013....semoga persahabatan kita kekal berkekalan

Hafizin Jamil said...

anne tu tengah baca blog ko weh..kah3

Ezad Skytech said...

mcm2 taktik nak menipu skrg ni ye...huh~

MaMa Rey said...

panfai beyul menipu..
buat repot biar biar kena cari...

Edy Fee said...

same thing happen to me....exactly....time plkn..so since that edy tak penah langsung dah layan salesman or girl tepi jalan..NEVER

zila manaf said...

pernah kena dulu... buat bodo je skrg nih...dia dh tak call dah..

iAmCekbolat said...

hahaha . mcm kena dengan tajuk blog 'murai si penipu' patut tukar 'murai tertipu' kehkeh

Myra Jay said...

Macam2 cara orang nak menipu sekarang ni.. cuma takut no si Anne tu tak valid plak..

Apapun memang keputusan bijak buat report.. :D

VieAinDuRi said...

same thing happen to me.. masa bulan januari baru ni.. masa lalu kat lrt titiwangsa tu la.. this guy approach to take those sim.. he said free.. tp saya tk pakai pun sim tu.. then arini bill sampai kena bayar lak.. da la tk terminate lagi ni.. adoyaii.. kat times square tingkat berapa ye centre dia..

husni hashim said...

sory saya dgn kawan saya pon da jd mgse umobile baru2 ney kat kl monorail..kte org stdy kt srawak dan kwn saya disabah.kami stdy disini.mse balik kampung bulan januari 2013 baru ney ad ejen umobile kasi kad 2 dye ckp free xyh byar so kami ambk pas 2 tiap2 bulan bil sampai..parents kami bising sbb bnyk nk pkai duit sbb kami stdy jauh dr mereka..harap sgt2 ad org tolong kami,,,,,

husni hashim said...

saya dgn kwn saya pon jd magsa umobile ney..kami student di sabah ngn sarawak..bln januari baru ney kami balik kampung mase di kl monorail ad agen umobile bagi sim dye ckp xkne byr pas 2 kalau xpkai xkne byr,so kami pon ambk.bulan lps 2 bil sampai kt rumah.parents kol marah ckp bil umobile smpai.kami terkejut padahal kami xguna pon.dyeorg mrh sbb kami perlu kne guna dui yg bnyk sbb kami study jauh kt sabah ngn sarawak.kami harap ad org yg leh bantu kami mcmner nk terminate dan cara xnk byr bil 2 sbb mmg kami xgne lngsung dan kad sim 2 pon x tercabot lagi dr tmpt asal dye..kami harap ad org yg bantu kami...

faridah nazurah said...

@husni hashim

better awak laporkan kepada polis sbb ni kes penipuan. sy dah pun buat laporan polis then xkena bayar pun.

nana nur said...

saye un penah kne tipu cmneyh..wat polis report un x selesai gk..last2 wat report at Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC) dan Portal Aduan CFM...alhamdulillah semua dh settle..anda sumer boleh la try

1. http://www.nccc.org.my/v2/index.php/ingin-membuat-aduan-e-aduan

2. http://www.complaint.cfm.org.my/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Herbalife Form ( for serious buyers)

Name:
Email Address:
Handphone Number
Occupation
Where do you live ? Kuala Lumpur
Selangor
Melaka
Johor
Perak
Pahang
Have you register as a member of Herbalife ? Yes
No
Are you interested in any of below? Lose weight
Gain weight
Improve Health
Improve Energy
Improve Skin
Earn Extra Income
Extra information that can help me to guide you.

Get your own free form like this one.